Marynaty do mięs


MARYNATA DO DZICZYZNY

 Składniki:

• 2 l wody

• 0, 5 l białego wytrawnego wina

• 1 szkl. 6 % octu

• 1 cebula

• 1 marchewka

• 3-4 liście laurowe

• 5-6 goździków

• 2 łyżki pieprzu ziarnistego

Sposób wykonania:

Wino wymieszać razem z wodą po czym dodać ocet, pokrojoną na plastry cebulę i marchewkę oraz przyprawy.

Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

Na małym ogniu trzymać około 10 minut.

Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.


PODSTAWOWA MARYNATA DO DZICZYZNY

Składniki

  • butelka czerwonego wina

  • 3 cebule

  • 3 marchewki

  • 2 łyżki pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • posiekany liść laurowy

  • 20 ziaren zmiażdżonych owoców jałowca

  • pieprz,sól.

  • 30ml oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Marchewkę i cebule kroimy w paseczki mieszamy z pozostałymi składnikami mięso marynujemy od 3 do 5 dni


 

 

.

Strona główna